Beszéljünk az újra hasznosítás kihívásairól: Van e jó megoldás

          Kezdjük a műanyaggal                                                                                                                             

A műanyag ­újra­hasznosí­tás útjában legalább annyi a gazdaságossági akadály, mint a technikai nehézség. A műanyag sokszor egyszerűen túl olcsó, és túl kicsi a sűrűsége ahhoz, hogy újra hasznosítá­sá­ból gyorsan nagy haszonra lehessen szert tenni. A kü­lön­féle műanyag­típusok elkülönítése is nehézkes, komoly emberi erőforrás vagy költséges ipari beruházásokat igényel. Ennek ellenére ökológiai szem­pont­ból e hulladék ­típus újra­ hasznosítása tekint­hető a legfontosabbnak.

A legnagyobb technikai nehézségnek a műanyag ­keverékek fázis­ elkülönülése mutatkozik. Ez azt jelenti, hogy ha a műanyag hulladékot nem szelektálják típusok szerint megfelelően, akkor az egyszerre felolvasztott keverékek sűrűség különbségük alapján elválnak egymástól az olvadék­ban, és strukturálisan gyenge pontokat hoznak létre a belőlük gyártott termékek­ben. A két leggyakrabban használt műanyag ­típus, a poli­etilén (PE), valamint a poli­propilén (PP) tipikusan így viselkedik, és e tulajdonságuk nagyban csökkenti a belőlük készített, újra­hasznosított termékek használhatóságát.


Alapvetően két lehetőség van a műanyag újra hasznosításra, amelyek abban különböznek, hogy megváltozik-e közben a műanyag típusa. Az egyszerűbb mód megtartja a műanyag fajtáját. Az előválogatás után a tisztán egyféle műanyagot mossák, aprítják, majd beolvasztják, és újabb tárgyakat gyártanak belőle. A másik lehetőség a de­polimeri­záció, ekkor lebontják a műanyagot alkotó hosszú polimer­lánco­kat kisebb építő­ egységeikre, amelyekből az újbóli polimerizáció segítségével eltérő műanyag­típusokat lehet előállítani.

   

 

            Nézzük mi a helyzet a papírral

A papír újra hasznosítása fontos lépés a környezetvédelem terén, mivel csökkenti az erdőt és az új papír előállításához szükséges erőforrásokat. Az alábbiakban néhány lépést találsz a papír újra hasznosításához:

  1. Gyűjtsd össze a papírt: Kezdd azzal, hogy gyűjtöd a papírt otthon, az iskolában vagy az irodában. ezt figyelj oda a különböző típusú papírokra, például újságokra, kartondobozokra, számítógépes papírokra és egyebekre.
  2. Szétválogatás: A különböző típusú papírokat gyakran külön kell válogatni. Például a hulladékgyűjtési programok külön válogatják a kartont és a vegyes papírt. Kérdezd meg a helyi hulladékkezelőt, hogy milyen rendszert alkalmaznak a papír újra hasznosítására.
  3. Tiszta papír: Ügyelj rá, hogy a gyűjtött papír nem tartalmaz szennyeződéseket, például élelmiszer-maradékokat vagy fémeket. Ezek a szennyeződések megnehezíthetik a papír újra hasznosítását.
  4. Helyi újra hasznosítási programok: Keresd meg a helyi újra hasznosítási programokat vagy központokat. Sok városban és településen vannak ilyen programok, ahol leadhatod a gyűjtött papírt.
  5. Újra hasznosítási szimbólumok: Figyelj a papírtermékeken található újra hasznosítási szimbólumokra. Ezek azonosítani, hogy a termék újrahasznosítható-e, és hogyan.
  6. Papírszükséglet csökkentése: Az újrahasznosítás mellett próbálj meg csökkenteni a papírfelhasználást is. Használj elektronikus dokumentumokat, amennyire csak lehetséges, és kerüld a felesleges papírnyomtatást.
  7. Ismerj meg más újra hasznosítási lehetőségeket: A papír mellett más anyagok is újrahasznosíthatók. Ismerd meg a helyi újra hasznosítási lehetőségeket, például üveg, műanyag és fém újra hasznosítását is.

Az újrahasznosítás a környezetvédelemhez, mivel csökkenti a termelési folyamatok káros hatásait és erőforrásokat takarít meg. Fontos, hogy mindenki aktívan részt vegyen ebben a folyamatban, és rendszeresen újra hasznosítsa a papírt és más anyagokat a környezetünk megóvása érdekében.